ANSWERS

6/22/14

LONTOO

Mikä on parasta ja mikä ärsyttävintä Lontoossa asumisessa?
Parasta on monimuotoisuus. Se, miten jo muutaman metropysäkin päässä on ihan kuin eri kaupungissa. Sydäntä lämmittää myös se, miten paljon täällä tapahtuu kulttuurikentällä koko ajan, niin pienessä kuin isossakin mittakaavassa. Aina löytyy jotain tekemistä.
Ärsytystä herättää se, miten huonosti organisoituja vaikkapa korjaus- tai netin asentamispalvelut yms. on. Että voikin olla hankalaa ilmestyä paikalle silloin kun on sovittu.

Lempipuisto? Entä kahvila tai ravintola? Tai klubi tai pubi?
Sanotaanpa kotiseutu-uskollisesti Greenwich Park, kun sen kukkulalta on niin hienot näkymätkin. Kahviloista ehdoton lemppari on Brick Lane Coffee, ravintoloista Soho Joe. Kuvailin niitä tarkemmin tässä postauksessa. Pubeista lemppareiksi voisin tällä hetkellä nostaa Amersham Armsin New Crossissa sekä ihan koulun vieressä komeilevan The Duke Deptfordin.

Mikä on sun paikallinen lempiruoka?
Skonssit hillolla ja kermalla. Eikös ne ole ruokaa?

Tuleeko mieleen jotain 'pakko-kokea' -asioita Lontoosta?
Tämä riippuu niin paljon ihmisestä ja siitä, mikä kiinnostaa. Sanoisin kuintenkin, että eniten kaupungista saa irti käymällä monilla toisistaan poikkeavilla alueilla: keskustan turistirysässä, hienostuneessa Kensingtonissa, megahipstereiden Shoreditchissä, sympaattisessa Greenwichissä sekä vielä hivenen hämäräperäisissä mutta erittäin kiinnostavissa Deptfordissa ja New Crossissa.

Paljonko on koulusi lukukausimaksu?
Yhdeksäntuhatta puntaa vuodessa(, kuiskasi hän karvaan kyynelen vierähtäessä poskelle).

Millainen on sun tavallinen koulupäivä?
Viikosta löytyy erilaisia ja -pituisia päiviä, mutta koulua voi olla enimmillään 15 vaille yhdeksästä puoli seitsemään. Keskivertopäivänä aamu voisi alkaa baletilla ja jatkua releasella ruokavälkkään asti. Lounaan jälkeen saattaisi olla vielä yksi tekniikkatunti, mutta kolmesta eteenpäin on aina vain luovempia tunteja tai teoriaa.

Mikä oli sun ensireaktio ku kuulit että pääset opiskelemaan nykyiseen kouluusi?
Epäusko! Istuin avokonttorissa työstämässä jotain artikkelia, kunnes jossain vaiheessa päätin päivittää sähköpostin, ja siellähän se viesti komeili. Kävelin järkyttyneenä kännykkä kädessä ulos kotimaan toimituksen putkesta ja pyysin työkaveria varmistamaan, että olin lukenut oikein. Näytin ilmeisesti melko pöllämystyneeltä, kun uutispäällikkökin kysyi, oliko kaikki ihan kunnossa.

KÄYTÄNNÖN ASIOITA

Haitko apurahoja/stipendejä ja jos kyllä niin mistä?
Hain yhdestä karjalaisten jälkeläisille tarkoitetusta säätiöstä. Hyvä lista kaikista mahdollisuuksita löytyy ihan vaan googlaamalla apurahat!

Joudutko ulkomailla asuessasi miettii kaikkia pienimpiäkin ostoksia että rahat riittäisi elämiseen?
Budjetista täytyy pitää kiinni, mutta omien säästöjen ja sukulaisten avun ansiosta en ole joutunut pinnistelemään nälkäkuoleman partaalla. Ei tämä tavallisesta opiskelijaelämästä eroa muuten kuin vuokran suuruudessa.

Pakkasitko jotain turhaa? (liikaa vaatteita yms.)
En oikeastaan. Mukaan lähti lähinnä vaatteita, CD:itä ja lisää vaatteita.

Tai unohditko ottaa jotain, mikä ois ollu hyödyllistä?
Muistaakseni en.

Mitä aattelisit ois tärkeetä hoitaa ennen muuttoa? Ja mitä taas vasta siellä?
Kaikki, mitä nyt tulee mieleen on kätevintä hoitaa täällä. Itse lähdin matkaan kodittomana, pankkitilittömänä ja puhelinliittymättömänä. Suosittelen kuitenkin ottamaan etukäteen selvää mahdollisimman monesta asiasta, niin hommat sujuu paikan päällä jouhevammin. Ihan ekana kannattaa hommata katto pään päälle, sitten marssia pankkiin avaamaan tili, (Lloydsilta sellaisen saa passia näyttämällä) minkä jälkeen pystyy hankkimaan puhelinliittymät, netit ynnä muut.

Minkälainen vakuutus sulla on?
Täytyy sanoa, etten tiedä. Pitäisi ehkä.

Mikä liittymä sulla on puhelimessa?
Joku Threen liittymä, jossa on rajaton netti sekä jonkin verran viestejä ja puheaikaa. Maksan tästä n. 12 puntaa kuussa.

ASUMINEN

Millä zonella asut? (ja ehkä siellä asumisen pros and cons)
Kakkosella asustelen. Plussaa on lyhyet etäisyydet esim. keskustaan ja se, ettei tarvitse maksaa ekstraa julkisilla liikkumisesta. Kauempana olisi tietysti halvemmat vuokrat, mutta siihen ne huonot puolet taitaa jäädäkin.

Ymmärsin, että asut vuokralla(?). Minkälainen vuokra teillä on ja minkälaista asuinseutua tuo
Itä-Lontoo on ylipäätänsä?
Vuokraa maksetaan tällä hetkellä 560 puntaa kuussa per naama. Tykkään idästä! Meidän asuinalue Docklands tosin erottuu aikalailla muusta Itä-Lontoosta. Tämä on tämmöinen idyllinen vihreä lähiö city-farmeineen bisnes-korttelin kupeessa.

SEKALAISTA

Onko paikallisten ystävien saaminen ollut helppoa?
Meidän koulu on niin kansainvälinen, että paikalliset ovat kavereiden joukossa vähemmistöä. Ystävien saaminen on kuitenkin ollut helppoa, enkä voisi olla iloisempi siitä, miten ajauduin samanhenkiseen porukkaan jo ihan vuoden alussa.

Ootko suunnitellut jääväsi asumaan Lontooseen pysyvästi?
En ole suunnitellut oikeastaan mitään. Sinne menen, missä on töitä. Pois täältä ei ole mikään kiire, mutta maisterintutkinnon tekeminen Teakissa joskus hamassa tulevaisuudessa kiinnostaa.

Mitä kaipaat Suomessa eniten (ystävien ja perheen lisäksi)?
Kesää ja valoisia öitä. Sitä, miten organisoituja asiat ovat. Välillä myös hiljaisuutta.

Mitä uusia asioita oot löytäny itsestäsi tän kouluvuoden aikana?
Opin, että olen sittenkin itse yksi niistä ihailemistani ihmisistä, jotka uskaltavat häipyä ulkomaille ja selviävät siitä kunnialla. Lisäksi opin, etten olekaan surkea koreografi.

Ja kun nyt tuon musiikkimaun mainitsit, kerro viisi parasta biisiä tällä hetkellä!
Simon & Garfunkel - The Boxer, The Shins - So Now What, The Killers - Spaceman, The Morning Benders - Excuses, French Films - Pretty in decadence.

3 comments:

Milla said...

Voih, tuli ikävä Lontoota ja sua, kun luin tätä! Ja ihana tuo tokavika vastaus!! :)

Maiju said...

Herravarjele tuota vuokran suuruutta. :D Onko toi sun kämppä jotenkin poikkeuksellisen kallis vai onko toi päälle viisisataa normaali vuokra siellä? (Etkös solussa asu kuitenkin?)

Alina said...

Milla: Kohta nähdään!! :)

Maiju: Täällä on älyttömän kalliit vuokrat! Asun rivitalokämpässä, joka jaetaan viidestään, ja tän verran tällä alueella joutuu hyväkuntoisesta asunnosta oikeestaan maksamaan. Ens vuodeks muutetaan halvempaan, mutta oli tääkin sentään halvempi kun asuntolan solut (600 puntaa kuussa).